Συναγερμός για το δημογραφικό: Θεαματική συρρίκνωση του αριθμού των ατόμων κάτω των 65 ετών έως το 2050

23-04-2025

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα για το δημογραφικό, με το  θέμα να βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Τα μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, «στην Ελλάδα το 2050 θα έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών και 700.000 πολίτες άνω των 65 ετών».

Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το 1950 ο μέσος όρος ήταν περίπου στα 2.6 παιδιά κάθε οικογένεια, από το 1981 και μετά οι γεννήσεις που έχουμε είναι πολύ λιγότερες από αυτές που επιθυμούμε. Μάλιστα ο κ. Καρανικόλας επεσήμανε πως το 2,1 αποτελεί ορόσημο αφού τόσα παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία είναι εφικτό να μένει σταθερός ο πληθυσμός.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ηλικιωμένων, των ανθρώπων άνω των 65 ετών είναι πάνω από 20%, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, λίγο πίσω από την Ιταλία, αλλά και διεθνώς είμαστε πρώτοι παγκοσμίως. Δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η μείωση των γεννήσεων θα εντείνει το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και η ομάδα πληθυσμού που είναι άνω των 65 έχει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις τις επόμενες δεκαετίες» πρόσθεσε ο κ. Καρανικόλας.