Η ουσία της βιοφαρμακευτικής προόδου δεν είναι η τεχνολογία, αλλά το όφελος για τον ασθενή, ένα όραμα για ένα ζωντανό οικοσύστημα καινοτομίας με ελληνική ψυχή και παγκόσμια προοπτική.
Στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X, ο Σπύρος Παπαπετρόπουλος, ένας από τους πλέον έμπειρους και δραστήριους Έλληνες στον τομέα της βιοφαρμακευτικής καινοτομίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Neuphoria Therapeutics Inc, συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα “From Lab to Life: Innovation and Affordability in the Pharmaceutical Ecosystem” («Από το Εργαστήριο στην Καθημερινότητα: Καινοτομία και Προσιτότητα στο Φαρμακευτικό Οικοσύστημα»).
Στο ίδιο τραπέζι συμμετείχαν και οι Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, Βασιλική Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ & Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ, Ελευθερία Τοκατλίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΦΕΤ, Γιώργος Σακκάς, δημοσιογράφος «Το Βήμα».
Με εμπειρία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε θέματα επιχειρηματικής και ερευνητικής διαδικασίας στον τομέα της υγείας, ο κ. Παπαπετρόπουλος ανέδειξε ένα σαφές και επίκαιρο μήνυμα: Η καινοτομία χωρίς όφελος για τους ασθενείς δεν είναι πραγματική καινοτομία.
Από την ιδέα στην πράξη – Καινοτομία που αγγίζει ζωές
Στην καρδιά της παρέμβασής του, ο κ. Παπαπετρόπουλος τοποθέτησε τον άνθρωπο, όχι μόνο ως αποδέκτη των καινοτόμων θεραπειών, αλλά και ως δημιουργό τους. «Όλοι εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό», τόνισε, «κατάλληλα καινοτόμα φάρμακα, για τους κατάλληλους ασθενείς, στην κατάλληλη τιμή για το σύστημα υγείας. Η τεχνολογία και η επιστήμη είναι εργαλεία, όχι ο σκοπός. Και χωρίς συντονισμένες προσπάθειες, εμπνευσμένες ηγεσίες και επενδύσεις με επίκεντρο την ανθρώπινη αξία, δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική πρόοδο».
Ο κ. Παπαπετρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη της καινοτομίας. Παρότι παραδέχθηκε πως ο όρος «καινοτομία» είναι συχνά πολυχρησιμοποιημένος, δεν παύει να είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για τον βιοφαρμακευτικό τομέα.
Η εμπειρία του δείχνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα αποκεντρωμένο μοντέλο έρευνας και ανάπτυξης (Nuclear and decentralized R&D), που εστιάζει σε μικρές αλλά εξαιρετικά ικανές ομάδες. Αυτές μπορούν να πετύχουν στοχευμένα αποτελέσματα με περιορισμένους πόρους αλλά μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Η «συνταγή» της επιτυχίας
Όπως ανέφερε, η επιτυχημένη καινοτομία δεν είναι προϊόν τύχης. Χρειάζεται:
• Μια καλή ιδέα
• Τεχνογνωσία στην ανάπτυξή της
• Στρατηγικό σχεδιασμό και εκτέλεση
• Στοχευμένο κεφάλαιο
• Και, φυσικά, τον κατάλληλο «chef» και την ομάδα του δηλαδή τον οραματιστή και τους συνεργάτες του.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται επιτυχίες, παραδείγματα, και unicorns που θα εμπνεύσουν και θα ωριμάσουν το οικοσύστημα.
Το μυστικό συστατικό: Ο Άνθρωπος
Σε ερώτηση σχετικά με το ένα στοιχείο που θεωρεί θεμελιώδες για την επιτυχία της καινοτομίας, ο κ. Παπαπετρόπουλος απάντησε:
«Ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι διεθνείς συγκυρίες – με τις ΗΠΑ να μειώνουν τις χρηματοδοτήσεις σε τομείς όπως το NSF, NIH και FDA – δημιουργούν μια χρυσή ευκαιρία για την Ευρώπη και χώρες όπως η Ελλάδα να προσελκύσουν ταλέντα του εξωτερικού. Δεν αρκεί να επενδύουμε σε ιδέες, πρέπει να επενδύουμε στους ανθρώπους που μπορούν να τις υλοποιήσουν».
Τέλος, σχολιάζοντας τι είναι αυτό που του έχει μείνει από την εμπειρία στον χώρο της καινοτομίας, απάντησε:
«Θέλω να αναδείξω πέντε βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα:
• Επενδύστε στους ανθρώπους όχι μόνο στις ιδέες. Οι ικανοί συνεργάτες θα βρουν πάντα έναν τρόπο για την επίτευξη των σκοπών.
• Μη φοβάστε την αποτυχία αλλά μάθετε πώς να την αξιοποιήσετε. Αποτύχετε γρήγορα.
• Μην ερωτεύεστε την ιδέα ή την τεχνολογία αλλά να οδηγείστε από σκοπό με τον τελικό στόχο στο μυαλό και να ακολουθείτε τα δεδομένα.
• Να είστε ανοιχτοί σε κριτική αλλά να εξασκείτε αυτοκριτική. Καθημερινά.
• Think big – think global: Μερικές φορές οι μεγάλες ιδέες χρειάζονται την ίδια και περισσότερη δουλειά από τις μικρότερες».