Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιανδρογόνα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια (τα οποία μειώνουν την τεστοστερόνη) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και αναστολή των φυσιολογικών αποκρίσεων σεξουαλικής διέγερσης.

Σεξ και αντισυλληπτικά

Σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18-35 ετών στρατολογήθηκαν ως συμμετέχουσες από ένα μεγάλο πανεπιστήμιο στο Τέξας. Από τις 130 γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν την μελέτη:

  • 59 δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ορμονικά αντισυλληπτικά
  • 50 έπαιρναν ανδρογόνα από του στόματος αντισυλληπτικά και
  • 21 έπαιρναν αντιανδρογόνα από του στόματος αντισυλληπτικά

Όλες οι συμμετέχουσες έπαιρναν τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια για τουλάχιστον 3 μήνες. Οι περισσότερες ήταν λευκές και αυτοπροσδιορίζονταν ως ετεροφυλόφιλες. Οι γυναίκες παρακολούθησαν ερωτικά βίντεο και οι ερευνητές μέτρησαν την κολπική ροή αίματος και λίπανση, καθώς και την αυτοαναφερόμενη κολπική ξηρότητα, αιμορραγία και πόνο που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία διαταραχών σεξουαλικής διέγερσης:

  • στο 33% των γυναικών που λάμβαναν αντιανδρογόνα από του στόματος αντισυλληπτικά και
  • στο 24% των γυναικών που λάμβαναν ανδρογόνα από του στόματος αντισυλληπτικά

Εν αντιθέσει, μόλις το 8% των γυναικών στην ομάδα ελέγχου είχε τέτοια προβλήματα.

Αν και οι τρεις ομάδες γυναικών παρουσίασαν αυξήσεις στη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια των ερωτικών βίντεο:

  • οι γυναίκες που δεν έπαιρναν ορμονικά αντισυλληπτικά εμφάνισαν τις ισχυρότερες αυξήσεις στην κολπική ροή αίματος
  • οι γυναίκες που έπαιρναν αντιανδρογόνα αντισυλληπτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειωμένη ροή αίματος καθώς και λίπανση έναντι των γυναικών στις άλλες δύο ομάδες
  • οι γυναίκες στα ανδρογόνα αντισυλληπτικά ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή

Τι συμπέραναν οι ειδικοί

Οι ερυνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα από του στόματος αντισυλληπτικά βλάπτουν τη σεξουαλική επιθυμία και τις φυσιολογικές αντιδράσεις διέγερσης των γυναικών. Οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου παρουσίασαν τις ισχυρότερες φυσιολογικές αποκρίσεις στα ερωτικά ερεθίσματα και είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσκολίες με τις συνήθεις σεξουαλικές τους δραστηριότητες.

Οι γυναίκες που έπαιρναν αντιανδρογόνα αντισυλληπτικά χάπια είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα συμβατά με τη διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης, η οποία οι συγγραφείς πίστευαν ότι οφειλόταν στην έλλειψη κολπικής λίπανσης. Οι συγγραφείς συνιστούν στις γυναίκες να συζητήσουν τους διαφορετικούς τύπους από του στόματος αντισυλληπτικών με τους γιατρούς τους και να δοκιμάσουν κάποιο που επιτρέπει περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς κολπικού ιστού.

Περιορισμοί της έρευνας

  1. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι όπως μετράται στο εργαστήριο η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μην ταυτίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία σε πιο φυσικά περιβάλλοντα.
  2. Είναι επίσης πιθανό ότι οι γυναίκες με ανησυχίες για το επίπεδο της σεξουαλικής τους επιθυμίας να ήταν πιο πιθανό να προσφερθούν εθελοντικά στο τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι όλοι οι τύποι από του στόματος ορμονικών αντισυλληπτικών μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική επιθυμία και τις φυσιολογικές αντιδράσεις διέγερσης των γυναικών.

Πηγή: psychologytoday.com