Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και την ψηφιακή υγεία – Συμμέτεχει η Ελλάδα

08-04-2025

Ξεκινά πειραματική εφαρμογή του Κοινού Μορφότυπου για τους Ηλεκτρονικούς Φακέλους Υγείας σε 12 χώρες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου i2X – Intelligent Implementations of the European Electronic Health Record Exchange Format (EEHRxF), με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» (Digital Europe). Το έργο «Έξυπνες Εφαρμογές του Ευρωπαϊκού Μορφότυπου για την Ανταλλαγή των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας», συμβαδίζει με τη στρατηγική της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και τους φιλόδοξους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030 της ΕΕ.

Στο έργο συμμετέχουν εταιρείες και οργανισμοί από την Ελλάδα, όπως η ΗΔΙΚΑ, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.  Η ΗΔΙΚΑ θα αξιοποιήσει την εμπειρία της στον τομέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του συνοπτικού ιατρικού ιστορικού. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεισφέρει στην εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στη διαδικασία τήρησης των ιατρικών δεδομένων από τους επαγγελματίες υγείας. Η ΕΛΛΟΚ ως σωματείο ασθενών θα συνεισφέρει με τη γνώση των ασθενών στη διαχείριση των δεδομένων τους, σε τομείς που περιλαμβάνουν εξειδικευμένες διαδικασίες, όπως η θεραπεία του καρκίνου, με έμφαση στις διαδικασίες επιβίωσης.

Στην καρδιά της πρωτοβουλίας βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Μορφότυπος για την Ανταλλαγή των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας (EEHRxF) – που αποτελεί βασικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space, EHDS) και συστάθηκε υπό τις διατάξεις του πρόσφατου Κανονισμού. Ο εν λόγω μορφότυπος είναι καίριας σημασίας τόσο για την πρωτογενή χρήση των δεδομένων υγείας (υποστήριξη της ατομικής φροντίδας του ασθενή) όσο και για τη δευτερογενή χρήση τους (χάραξη πολιτικής, έρευνα, καινοτομία).

Στόχος του έργου είναι η βιώσιμη εφαρμογή του EEHRxF σε πραγματικές συνθήκες, στις πέντε βασικές κατηγορίες δεδομένων υγείας (συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, ηλεκτρονικές συνταγές φαρμάκων, εργαστηριακά αποτελέσματα, ιατρικές εικόνες και αναφορές, και ιατρικά εξιτήρια), μέσω περισσότερων από 35 πιλοτικών προγραμμάτων σε 14 συστήματα υγείας, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη συνδρομή 38 εταίρων. Αυτές οι πιλοτικές εφαρμογές σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, θα αποδείξουν ότι η εφαρμογή του EEHRxF θα βελτιώσει τα ποικίλα «μονοπάτια» φροντίδας της υγείας χωρίς να επιβαρύνει με πρόσθετο φορτίο στους επαγγελματίες υγείας ή τα συστήματα. Το έργο θα παραγάγει γνώση και καλές πρακτικές ώστε να συμβάλει στην ταχύτερη υιοθέτηση του μορφότυπου σε όλη την Ευρώπη προάγοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα μεταξύ οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης και συστημάτων υγείας.

Tο i2X είναι ένα έργο πρακτικής εφαρμογής, που περιλαμβάνει πειραματισμό σε πραγματικό κλινικό περιβάλλον προκειμένου να εξετάσει καλύτερες μεθόδους αποθήκευσης, ανταλλαγής και χρήσης δεδομένων υγείας. Αξιοποιώντας εξελιγμένα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τα καθημερινά καθήκοντα των επαγγελματιών υγείας, το i2X θα παραδώσει τεκμηριωμένα στοιχεία, συστάσεις πολιτικής και τεχνική καθοδήγηση σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, ενώ θα δημιουργήσει ευκαιρίες ώστε άλλοι οργανισμοί να συμπράξουν ως πρώιμοι αποδέκτες.

Το έργο θα εστιάσει στο να αποδείξει τα οφέλη για ασθενείς και πολίτες, μέσω της βελτίωσης του συστήματος, της μείωσης των δαπανών και της παροχής εφαρμόσιμων συστάσεων για την επιτυχή υλοποίηση του EEHRxF. Ανοίγει, έτσι, τον δρόμο για μια νέα εποχή ψηφιακά διασυνδεδεμένων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και υπόσχεται 75% βελτίωση στην πρόσβαση των πολιτών στα δικά τους δεδομένα υγείας, σε εθνικό και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Την επόμενη τετραετία, στο έργο θα συμμετέχουν 12 κράτη μέλη της ΕΕ — Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία και Φινλανδία. Στα περισσότερα θα λειτουργήσουν «εγκαταστάσεις επίδειξης» (demonstrators), όπου αναμένεται να συμμετέχουν τουλάχιστον 1.200 επαγγελματίες υγείας, ενώ περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες θα ωφεληθούν από τις δράσεις του έργου.