Την «υποστελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας και την περαιτέρω εμπορευματοποίησή τους» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το 46% των πολιτών της ΕΕ έχει βιώσει συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 20% των νέων ηλικίας 15-19 ετών ζει με κάποια ψυχική διαταραχή. Το 22% μάλιστα αναφέρει ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι ιατρικές ανάγκες του. Στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση των ψυχικών διαταραχών με το ποσοστό να έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία με 22,8%, ενώ οι νέοι 15-19 αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή σε ποσοστό 25%.
Oι όροι ζωής και εργασίας των λαών επιδεινώνονται, αυξάνονται οι νοσογόνοι παράγοντες για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων ανάμεσά τους η ανασφάλεια, ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία, η αποξένωση, τα αδιέξοδα, παράγωγα του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Η απαράδεκτη κατάσταση στις δομές ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με τελευταία πράξη το πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την ψυχική υγεία, που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο και ως “ατομική ευθύνη” για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Στο πλαίσιο της λεγόμενης “ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” μάλιστα δημιουργήθηκε ένα Ενιαίο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) που αφορά συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο κλείνει τα 2 από τα 3 εναπομείναντα ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η συγκρότηση του ΕΔΥΨΥ μάλιστα ως ΝΠΙΔ συνεπάγεται συγχωνεύσεις, καταργήσεις και διάλυση εργασιακών – μισθολογικών δικαιωμάτων. Η περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων υποβαθμίζεται δραματικά, δίνεται βορά για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και οι κάθε είδους ΜΚΟ, με εργαλείο την κατεύθυνση της ΕΕ περί “αποασυλοποίησης”. Ανυπολόγιστες θα είναι επίσης οι συνέπειες για την υγεία τους με τις τραγικές ελλείψεις κρατικών υποδομών κι ενώ η όποια λειτουργία των ιδιωτικών δομών υγείας, εξαρτάται από το κριτήριο του κέρδους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία, που έχει κριτήριο την “ανταποδοτικότητα” και την “βιωσιμότητα” των συστημάτων υγείας, δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Στο γεγονός ότι το Ενιαίο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την κατάργηση περαιτέρω των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων και τη συμμετοχή ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, αφού γίνεται με κριτήρια κερδοφορίας των εμπλεκόμενων ομίλων και όχι θεραπευτικά, πολιτική που εκπορεύεται από την πολιτική κόστους – οφέλους της ΕΕ και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας;
- Στο γεγονός ότι η ψυχική υγεία των νέων επιδεινώνεται, με το 49% των νέων να μη λαμβάνει την αναγκαία υποστήριξη, εξαιτίας της στρατηγικής ΕΕ και κυβερνήσεων υποστελέχωσης και κλεισίματος δομών σε επίπεδο ΕΕ;».