Ο καρκίνος του παγκρέατος  Με βάση τις στατιστικές, μόνο το 7% των ασθενών επιβιώνουν για διάστημα πέντε ετών.

Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα πρώτα στάδια, γι’ αυτό η νόσος προχωρά σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι εφικτή ούτε η χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα λόγο που ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τόσο επιθετικός.

Καρκίνος στο πάγκρεας

Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την επιθετικότητα, είναι το μικροπεριβάλλον του όγκου. Αυτό περιλαμβάνει ινοβλάστες, οι οποίοι βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να αυξήσουν την αντοχή τους στα φάρμακα.

Η μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου del Mar στη Βαρκελώνη και το Ινστιτούτο Βιολογίας και Πειραματικής Ιατρικής (CONICET, Αργεντινή), εντόπισε ότι μεταξύ των «κλειδιών» για την υψηλή επιθετικότητα του καρκίνου του παγκρέατος είναι οι πυρήνες κυττάρων όπως οι ινοβλάστες, οι οποίοι όταν ενεργοποιούνται ευνοούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του όγκου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS και στην οποία συμμετείχαν επίσης ερευνητές από την κλινική Mayo και το Ινστιτούτο CaixaResearch, μεταξύ άλλων, στοχεύει να βοηθήσει στην αντιστροφή της δυσοίωνης στατιστικής για αυτόν τον τύπο καρκίνου (με πενταετές ποσοστό επιβίωσης μόνο 10%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την επιθετικότητα είναι το μικροπεριβάλλον του όγκου, το οποίο αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου και αποτελείται από ένα δίκτυο πρωτεϊνών και διαφορετικών μη καρκινικών κυττάρων.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι ινοβλάστες, οι οποίοι βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να αυξήσουν την αντοχή τους στα φάρμακα, εξήγησαν οι ειδικοί.

Τι λένε οι ειδικοί

«Αυτό το στρώμα θεωρείται βασικό κομμάτι στην επιθετική βιολογία του καρκίνου του παγκρέατος, καθώς αλληλεπιδρά με τα καρκινικά κύτταρα, τα προστατεύει και αποτρέπει τη δράση των φαρμάκων. Επιπλέον, τα στρωματικά κύτταρα, ιδιαίτερα οι ινοβλάστες, παράγουν ουσίες που προκαλούν διάχυση», εξήγησε η συντονίστρια της Ερευνητικής Ομάδας για τους Νέους Μοριακούς Στόχους του Καρκίνου στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου del Mar και του IIBB-CSIC-IDIBAPS, Πιλάρ Ναβάρο.

Μέχρι τώρα, είπε, οι ινοβλάστες θεωρούνταν ότι εκκρίνουν Galectin-1, μια πρωτεΐνη με προκαρκινικές ιδιότητες, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτό το μόριο βρίσκεται επίσης μέσα στους ινοβλάστες, ειδικά στον πυρήνα, όπου παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της γονιδιακής έκφρασης.

Η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τη μελέτη, είχε ήδη εντοπίσει τον εξέχοντα ρόλο της Galectin-1 στον καρκίνο του παγκρέατος σε προηγούμενες μελέτες, αλλά οι νέες λειτουργίες που ανακαλύφθηκαν, ανοίγουν την πόρτα στο σχεδιασμό νέων στρατηγικών για την επίθεση σε αυτόν τον τύπο όγκου, είπε.

Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα από ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, γεγονός που τους επέτρεψε να αναλύσουν την παρουσία και τη λειτουργία της Galectin-1 στον πυρήνα των ινοβλαστών.

Πραγματοποίησαν επίσης εργαστηριακά πειράματα με σειρές ανθρώπινων κυττάρων ινοβλαστών, όπου διερεύνησαν τις επιδράσεις της αναστολής τόσο της πρωτεΐνης όσο και του γονιδίου KRAS, παρατηρώντας μια απενεργοποίηση αυτών των κυττάρων.

Αυτό θα εμπόδιζε τους ινοβλάστες να συνεργαστούν με τα καρκινικά κύτταρα.