Καφές: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε από την κούπα της δουλειάς

άνδρας κρατάει κούπα με καφέ στο γραφείο του ενώ δουλεύει
30-11-2019

Όσοι είμαστε σε μεγάλα γραφεία σίγουρα θα έχουμε ένα κουζινάκι στο οποίο θα βρούμε την καφετιέρα και την κούπα μας για να φτιάξουμε τον καφέ μας το πρωί. Πόσο ασφαλής όμως είναι ο καφές στην δουλειά; Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, όχι και πάρα πολύ.

Ο καφές μας στην δουλειά

Όπως λέει ο καθηγητής Dr. Charles Gerba από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον το 90% από τις κούπες στις κουζίνες των γραφείων, είναι γεμάτες μικρόβια. Από αυτές το 20% περίπου έχει στοιχεία από περιττώματα. Μάλιστα, η αιτία μεταφοράς των μικροβίων είναι τα κοινόχρηστα σφουγγάρια.

«Τα κολοβακτηρίδια ήταν παρόντα στο 20% των φλυτζανιών καφέ πριν και στο 100% των φλιτζανιών καφέ μετά το σκούπισμα με ένα πανί ή ένα σφουγγάρι πιάτων». Όπως έγραψε ο Δρ Gerba. «Δεν βρέθηκε E. coli σε κούπες πριν από το σκούπισμα. Ωστόσο, το 20% των κουπών καφέ ήταν θετικό για το Ε. Coli μετά το σκούπισμα».

«Η παρουσία των υγιεινών συνθηκών σε χώρους κουζίνας και / ή καφέ προετοιμασίας καφέ είναι ανησυχητικός. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί την έναρξη κατάλληλων υγειονομικών προτύπων». Συνεχίζει όπως αναφέρει το «nzherald.co.nz».

«Εάν θέλετε να αποφύγετε να πίνετε βακτηρίδια κοπράνωεν των συναδέλφων σας». Αυτή ήταν η δήλωση του Δρ Gerba.

Οι έρευνες

«Μικροβιακή έρευνα των κουπών καφέ γραφείου και η αποτελεσματικότητα ενός πλυντηρίου ροφημάτων γραφείου για τη μείωση των βακτηρίων». Αυτή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Dairy, Food and Environmental Sanitation.

Το 2012, μια μετέπειτα μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Scott Kelley από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας βρήκε ότι τα γραφεία των ανδρών είχαν «σημαντικά» περισσότερα βακτήρια από τα γυναικεία. Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο Δρ Gerba, προσδιόρισε περισσότερα από 500 βακτηριακά στελέχη. Τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από ανθρώπινες επιδερμίδες, ρινικές, στοματικές και εντερικές κοιλότητες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καρέκλες και τα τηλέφωνα είχαν μεγάλη αφθονία βακτηρίων. Η επιφάνεια εργασίας, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ήταν κάπως καθαρότερα. «Οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους». « Όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για την ποικιλία των βακτηρίων και των ιών όπου ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε».

Παντού βρίσκονται οι μικροοργανισμοί

Και δεν είναι μόνο γραφεία. Από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού και τις δημόσιες πισίνες έως τα βάρη του γυμναστηρίου.Φαίνεται ότι οπουδήποτε οι ερευνητές μπορούν να σκεφτούν να βρουν κάτι.

«Μας λούζετε, ως κοινωνία, στα ανθρώπινα κόπρανα», δήλωσε στο Marketwatch ο καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του NYU, Δρ Philip Tierno. «Οι άνθρωποι διαχέουν ό,τι έχουν στα χέρια τους – όπως τα κολοβακτήρια τα οποία μπορούν να μεταδοθούν πολύ εύκολα».

Ο Δρ Tierno πρόσθεσε ότι η περιττωματική ύλη θα μπορούσε να επιβιώσει για μέρες ή εβδομάδες σε επιφάνειες. «Έτσι το πλύσιμο των χεριών σας είναι επιτακτικό – προτού να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε και πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Αυτά είναι τα 3 σημάδια πως πίνετε πολύ