Φάρμακα υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Φάρμακα
02-01-2020

Μέχρι την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία οι φαρμακοποιοί να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία τους. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του «προσκαλεί τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ».

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά με την συμπλήρωση σχετικής φόρμας. Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας, θα αναρτηθούν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών φαρμακείων για να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε 10 εργάσιμες ημέρες, ήτοι την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών φαρμακείων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής για τον τρόπο που θα προμηθεύονται τα ΦΥΚ.

Αντιδράσεις φαρμακοποιών

Η σχετική πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι διχάζει τους φαρμακοποιούς ενώ ήδη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι ο «ΕΟΠΥΥ δεν χρειάζεται όλα τα φαρμακεία … δυο – τρία σε κάθε δήμο αρκούν για να κάνει ΔΩΡΕΑΝ την δουλειά του. Αυτοί θα αποκαλούνται «ευεργέτες», εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους που θα τους αποδοθεί από τα ΜΜΕ και τους κρατικούς λειτουργούς ο τίτλος των … «ανάλγητων»!».

Όπως εξηγεί, «χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος για το τέλος της δωρεάν χορήγησης, αφού ο Υπουργός Υγείας μίλησε για επανεξέταση του εγχειρήματος μετά από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχει δέσμευση για μη επέκταση της λίστας των ΦΥΚ, αλλά αντιθέτως να δηλώνεται από υπουργικές πηγές πως και η λίστα θα … διευρυνθεί , θεωρώ πως η πρόταση αυτή του ΠΦΣ προς την κυβέρνηση για τη δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία μας αποτελεί τεράστιο λάθος και μετατρέπει τα φαρμακεία μας σε παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ … χωρίς καμία αμοιβή!».

Ο κ. Λουράντος υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος του ΠΦΣ (όπως και ο ΕΟΠΥΥ) θα πρέπει να κατανοήσει πως το φαρμακείο δεν είναι χώρος αμελητέας αξίας, ούτε απαξιωμένος οικονομικά, αλλά χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που όποιος τον χρησιμοποιεί, οφείλει να τον σέβεται και να πληρώνει για την χρήση του! Το «δωρεάν» ουδέποτε κανείς εκτίμησε, ούτε σεβάστηκε, αλλά αντιθέτως αρκετές φορές το θεώρησε ως .. αυτονόητο και ως τέτοιο απαξιώθηκε!».

Σε άλλο σημείο ο Λουράντος αναφέρει ότι «τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΕΤ, ΕΥΔΑΠ) χορηγούς τα ΦΥΚ από τα φαρμακεία μας με το ελάχιστο, αλλά νόμιμο ποσοστό κέρδους …» και σε ερώτηση σχετικά με τους συνταξιούχους που στιβάζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα απαντά «πως τις εισφορές τους οι ασφαλισμένοι, τις πληρώνουν στον ΕΟΠΥΥ και όχι στα φαρμακεία και πως τους ασφαλισμένους (κατά δήλωση υπουργού προηγούμενης Κυβέρνησης) οφείλει να τους υπηρετεί η Κυβέρνηση και να μην θεωρούν οι φαρμακοποιοί τους εαυτούς τους ως προστάτες των ασφαλισμένων! Ήταν τότε που είχαμε διαμαρτυρηθεί για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ…».